Back to Stories

Alaska Central Express

Een van de beste manieren om de magie van Alaska te ervaren, is per vliegtuig. Sinds de opkomst van de eerste kleine vliegtuigen in de jaren 20, maken ze volledig deel uit van het vervoerssysteem van de staat. Er zijn lijnvliegtuigen die op Anchorage en Fairbanks in Centraal-Alaska vliegen, maar daarbuiten ben je aangewezen op kleinere vliegtuigen. Deze kleine vliegtuigen vliegen lager en geven de reiziger daardoor het gevoel van een rustige vrijheid: net hoog genoeg om er los van te komen, maar laag genoeg om al het schoon in je op te nemen. Het uitzicht op gletsjers, bergen, rivieren, meren en wilde dieren vanuit de lucht is ongeëvenaard.

Mike Bergt begon zijn vliegcarrière in 1986 in St. Mary’s, Alaska, op ongeveer honderd kilometer van de riviermond van de Yukon. Zijn zoon, Andrew Bergt, was al van jongs af aan geïnteresseerd in vliegen. “Het begon heel eenvoudig, door met mijn vader mee te vliegen”, zegt hij. “Maar mijn interesse bleef groeien.” Nu vliegt Andrew professioneel voor het luchtvaartbedrijf van zijn vader. Door zijn werk krijgt hij elk deel van zijn geboorteland te zien. “Als je vliegt, kun je in de meest afgelegen plekken in Alaska komen”, legt hij uit. Zo kan hij de enorm verschillende uithoeken van de staat verkennen, van de vulkanische Aleoeten in het noordwesten tot de zuidoosthoek, waarvan wordt gezegd dat deze op Hawaï lijkt.

Bij het gezin thuis is de garage niet bedoeld voor auto’s. Mike Bergt gebruikt die ruimte om er een vliegtuig te bouwen waarmee hij zijn hobby’s in de praktijk kan brengen: jagen en vissen. Hij legt snel uit wat zijn aangepaste vliegtuig zo bijzonder maakt. “Het vliegtuig heeft een uitschuifbare vleugelvoorrand, dubbele spleetkleppen aan de achterkant en een 210 pk motor. Het kan haast opstijgen en landen als een helikopter.” De passie voor de luchtvaart van vader en zoon is aanstekelijk. Beiden delen graag hun verhalen en anekdotes over hun opleiding tot piloot, de commerciële luchtvaart en het belang van vliegervaring, maar hun liefde voor de luchtvaart is direct verbonden met hun liefde voor Alaska. “Ik heb in San Diego gewoond. Ik heb in Seattle gewoond. Ik heb in Londen gewoond. Maar oost west, thuis best. Alaska is gewoon uniek”, aldus Mike. Zijn zoon vertolkte een soortgelijk gevoel toen we hem vroegen hoe het is om in Alaska te wonen: “Het is alsof je vrij bent.”

When you are flying, you can go to the mist remote specs in Alaska.